Een verre reis met een peuter, hoe bereid je je voor?!

Mama Chantal gaat binnenkort een te gekke reis maken, maar ze kreeg veel vragen over hoe en wat met een kleine. Daarom heeft ze een gastblog geschreven over waar de reis naartoe gaat en wat ze aan voorbereidingen heeft getroffen. Benieuwd waar haar reis naartoe gaat en hoe ze zich hebben voorbereid op een lange vlucht met een peuter? Lees dan gauw verder! 

Omdat ik best veel vragen kreeg over hoe we onze reizen met Indy voorbereiden en jullie massaal JA zeiden op de vraag of ik er een blog over zou schrijven: hier is hij dan!Lieve Eline wilde mij daarvoor een plekje geven op haar blog!

Voor wie mij niet kent, zal ik me even kort voorstellen:

Ik ben Chantal, 36 jaar en getrouwd met Mark. Samen hebben we een prachtige wildebras van een dochter: Indy (31-8-2016)
Gek op fotograferen, reizen, een festivalletje en een wijntje.
Ik werk 24 uur per week bij een woningcorporatie en daarnaast ben ik per 1 januari 2018 mijn eigen bedrijf begonnen: Wild at Heart fotografie
Het hele jaar door mag ik bruiloften, zwangeren, baby’s en cakesmashes fotograferen en op die manier mocht ik al heel veel Instamama’s & hun kindjes ontmoeten. Superleuk !

De bestemming

Het duurde even voordat we (nou ja, vooral ík) de knoop doorgehakt hadden over de volgende bestemming: Bali
Ik ben gek op Azië, en na ons Curaçao avontuur van vorig jaar kon ik niet wachten om weer die kant op te gaan.

Het bleef een beetje hangen op Thailand, Maleisië en Bali. (oké en Costa Rica omdat ik dat ook zo mis, maar dat is voor als Indy wat ouder is haha)

Ik ben al 3x in Thailand geweest en wil Indy heel graag een keer meenemen naar mijn ‘tweede thuis’ maar ik wil ook graag nog meer van de wereld zien. Bovendien is het in Mei erg heet in Thailand en in sommige delen begint de Moesson al.
Maleisië lijkt me ook prachtig, maar vooral Borneo trekt me en dat is nu een bestemming waar ik nog even niet naartoe wil met Indy vanwege malaria. Ik vind haar nog te jong om malaria profylaxe te geven.
De rest van Maleisië had ik een beetje mijn twijfels over. Omdat we best wat gereisd en gezien hebben ben ik wel een beetje verwend. Bali is 16,5 uur vliegen, en Indy zit niet graag stil en begint ook een behoorlijke eigen wil te krijgen dus ook dat vond ik wel een nadeel. Gelukkig zijn het nachtvluchten…

De voorbereiding

Ik boek altijd losse tickets en directe vluchten (waar mogelijk) Ik betaal liever iets meer zodat ik er sneller ben en niet hoef over te stappen.
Vorig jaar was Indy 8 maanden en toen hadden we nog de luxe van een bassinet aan boord (een reiswiegje voor je baby die voor je aan de wand gehangen wordt)
Nu is ze 20 maanden bij vertrek, geen bassinet meer dus. Omdat ze onder de 2 jaar voor een prikkie mee mag hebben we besloten om geen stoel voor haar te boeken. Dit houdt dus in dat ze de hele reis op schoot zal zitten bij ons. Mijn hoop is dat het vliegtuig niet volgeboekt is en dat we een extra stoel kunnen krijgen tegen die tijd. Hopen jullie mee? 😉
We zitten wel weer op de bulkhead rij, achter de pantry. Extra beenruimte dus en Indy kan daar op de grond voor ons lekker spelen op een kleedje.

We gaan 3 weken rondreizen, het fijnste wat er is. Elke keer als je op een ander plekje komt begint je reis weer een beetje opnieuw.
Ik heb al een beetje een route uitgestippeld en ben reisblogs gaan lezen over het land zelf, het vervoer en zaken waar je extra op moet letten. Voor de eerste paar nachten regelen we vast een fijn hotel en een chauffeur die ons ophaalt. We komen in de avond aan dus dan is het fijn als je gelijk opgehaald wordt en kan relaxen. Voor de dagen/weken daarna reserveer ik via booking.com vast wat hotels, die je vaak kort van tevoren nog gratis kan annuleren. Meestal doe ik dat op die manier, ik vind het fijn om die vrijheid te hebben. Als we ergens besluiten om langer te blijven, of juist eerder weg te gaan dan kan dat gewoon. Niks is in beton gegoten en dat is voor mij de ultieme vrijheid. De route die we gaan reizen staat dus nog niet volledig vast, maar is uitgekozen op plekjes die niet te toeristisch zijn, waar we lekker kunnen fietsen, duiken, snorkelen, zwemmen en waarbij de eventuele route niet te lang of te pittig is. De Gili eilanden bijvoorbeeld heb ik van de route geschrapt. Ik vind de boottocht een te groot risico met een dreumes. In Azië moet je sowieso wat voorzichtiger zijn met boten en zeker als het stukje zee vaak ruig is dan sla ik het liever over voor haar. Wat onze uiteindelijke trip zal worden ? Dat zal ik in een 2e blog schrijven als we weer terug zijn!

Ik heb onlangs nog een cursus EHBO voor Baby’s en Kinderen gevolgd via het Rode Kruis. Dit wilde ik persé nog doen voor onze reis en ik kan het iedereen aanraden. Ik heb de cursus van een hele dag gevolgd. Indy is vorig jaar op Curaçao goed ziek geweest dus ik wil me zo goed mogelijk voorbereiden.
Ik heb lang getwijfeld of ik Indy de Hepatitis A vaccinatie zou geven, omdat deze ziekte op zo’n jonge leeftijd meestal mild, of zelfs ongemerkt verloopt. Uiteindelijk heb ik toch besloten om haar wél te vaccineren. De arts zei dat het ‘meestal’ mild verloopt, maar niet altijd. Ik dacht even terug aan Curaçao vorig jaar, toen we midden in de nacht met onze baby van 8 maanden met hoge koorts naar het ziekenhuis reden in Willemstad omdat ze al 2 dagen niet meer wilde drinken, diarree had en veel pijn en we niet wisten wat er aan de hand was. Uiteindelijk kwam de 3e dokter er pas na een paar dagen pas achter dat het een oorontsteking was en knapte ze na de antibiotica snel op gelukkig, maar wat voelde ik me toen ongelooflijk machteloos en klein. Liever het zekere voor het onzekere dus, en ze heeft vorige week toch het prikje gekregen. Amper gepiept, geen last van bijwerkingen gehad.

Indy’s potje nemen we ook mee. Een potje mee op reis? Jep! Indy plast al sinds ze 15 maanden is, af en toe op het potje. De laatste weken geeft ze heel goed aan dat ze moet poepen en wil ze graag zien wat ze geproduceerd heeft. Een beter moment dan oefenen met zindelijk maken dan tijdens de vakantie is er niet, dus we gaan er gewoon voor. Lukt het? Dan zou het tof zijn. Zo niet, ook prima. Ze is erg jong en als ze niet zoveel interesse had getoond hadden we het ook niet eens geprobeerd, maar nu gaan we er gewoon voor!

Verder zorgen we ervoor dat we genoeg nieuw speelgoed & snacks meenemen voor in het vliegtuig, want 16,5 uur vliegen is lang. Ik hou van gezond eten dus ik probeer ook wat ‘verantwoorde’ snacks voor Indy mee te nemen. We hebben gelukkig nachtvluchten heen en terug, maar voor de wakkere uurtjes moet je zorgen voor voldoende entertainment. Ook neem ik wat eten mee zodat ik zelf op Bali nog iets voor haar kan klaarmaken, mocht eten echt een probleem worden daar. Ik denk dat het allemaal reuze mee zal vallen, maar nogmaals: ik ben liever goed voorbereid.

Qua speelgoed moet het makkelijk mee kunnen in de handbagage, geen rommel geven en moet het geen drama zijn als iets kwijtraakt. Best een uitdaging, maar ik heb wat leuke dingen gevonden die ik graag met jullie deel. Natuurlijk gaat er een tablet mee, maar daarnaast heb ik wat kleine cadeautjes gevonden zodat we Indy om de paar uur iets nieuws kunnen geven als ze het zat is.

– een bal (onmisbaar, Indy’s favoriet)
– haar favoriete knuffel
– een magisch tekenbord
– dreumes wasco krijtjes van Playon Crayon (Hema/Zeeman verkopen ze tegenwoordig ook)
– herbruikbare raamstickers
– SES My First Hamertje tik (oke de hamer verstop ik nog even maar de vormpjes kan ze er ook in drukken zonder hamertje)
– SES My First colorball, superhandige bal met gekleurde wascokrijtjes rondom
– SES My First Kleuren met water
– Hema houten ‘schuif’puzzel zonder losse stukjes (ideaal !)
– Boekjes
– een stickerboekje
– vingerpoppetjes

Verder denk ik er nog over om de Quercetti Daisy blokkendoos aan te schaffen en neem ik sowieso een leuk tasje mee voor Indy met wat losse spulletjes, ze vindt het hartstikke leuk om van alles erin en eruit te halen. Denk aan nep pasjes, kleine diertjes of zo’n superleuk nep make up setje.

Om te snacken

Fruit
Avocado/cherry tomaatjes/paprika/komkommer
Een klaargemaakte maaltijd van thuis
Flesje water
Kiddylicious Veggie straws (groentenchips)
Biologisch rozijntjes & gedroogde abrikoosjes
Biologische knabbelstengels van De Kleine Keuken
Organix Goodies Beestenboel koekjes
Volkoren cracottes

En een aantal musthaves voor de reis zelf

– slaapzakje
– Lovea Kids biologische zonnebrandcreme factor 50
– een UV pakje met lange mouwen
– de Puddle Jumper (superhandige zwembandjes, geeft iets meer steun dan alleen zwemvleugeltjes)
– een zonnebril
– een potje appelstroop
– schilmesjes, zodat ik onderweg altijd vers fruit/groenten kan schillen voor haar
– XL hydrofielen: handig voor álles. Nemen weinig ruimte in, drogen snel en zijn fijn om op te liggen als het warm is. Ook ideaal als schaduwdoek met wat knijpers.
– een klamboe voor de buggy
– een klamboe voor het ledikantje, we twijfelen nog of we we een Aeromoov bedje of een Deryan Travelcot meenemen.
– een draagzak
– muggenspray met Deet
– muggenspray Care Plus Natural zonder Deet (voor Indy)
– een goede EHBO kit met o.a. ORS, neusspray zoutoplossing, zetpillen, ontsmettingsmiddel, verband, pleisters, thermometer, Dentinox
– Salt Water sandals: geimpregneerde leren sandaaltjes die nat mogen worden
– een zonnehoedje
– zwemluiers
– een pak volkoren pap en een pak Nutrilon opvolgmelk (ze krijgt geen flesjes meer, maar voor de zekerheid)
– haar potje ! (oefenen, oefenen, oefenen)
– een klein opblaasbaar bootje voor in zee/zwembad
– en natuurlijk wat toffe outfitjes van Sjanz

Onze vlucht vertrekt om 9 uur ’s avonds. We proberen het middagslaapje wat te verplaatsen naar later op de dag, zodat ze in de avond wat langer wakker kan blijven. Op Schiphol kunnen we dan nog even lekker ravotten en hopelijk gaat ze fijn slapen zodra we de lucht in zijn.
Bij aankomst op Bali is het 19:25 en kunnen we in het gunstigste geval gelijk het ritme daar oppakken en die avond wat later naar bed gaan.

We zijn erg benieuwd hoe het gaat verlopen. We proberen het los te laten, je kan toch niets aan de situatie veranderen. En hoe relaxter jij als ouder bent, hoe relaxter je kind zal zijn.
Hoe onze reis gaat verlopen ? Jullie zullen het lezen in een volgende blog 😉

Lieve Chantal, ik wil je alvast een fijne vakantie wensen en meid ga lekker genieten! Ik volg je reis graag en kijk dan ook uit naar de foto’s. Willen jullie ook op de hoogte blijven van Chantal en haar reis? Volg haar dan gauw op instagram.

chantal7

 

 

One Reply to “Een verre reis met een peuter, hoe bereid je je voor?!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s