Het (h)eerlijke moederschap.

Ik ga een blog schrijven over het moederschap en nu zit ik al een tijdje tegen m’n scherm aan te kijken met het gevoel; waar moet ik beginnen?! Een beetje hetzelfde gevoel wanneer ik ‘s avonds na het bad-bed ritueel naar beneden kom.. Een ontploft aanrecht zie, de vloer bezaaid met speelgoed, plakkerige kringen op de tafel en chips op plekken dat je denkt hoe dan?! Juist, het moederschap …

Mijn naam is Merel, ik ben 26 jaar oud, getrouwd met de liefde van mijn leven, werkzaam als verzorgende IG in de thuiszorg en ben mama van twee jongens. Moos wordt over 3,5 maand 4 en Zeno is net 2 geworden. Ja, ze schelen maar 18 maanden. Sinds kort zie ik daar de voordelen van maar holy moly ik vond het heftig hoor!
Ik ga daarom ook niet onder stoelen of banken schuiven dat ik het moederschap best onderschat heb.

Toen Moos geboren werd was ik 23, de bevalling mag ik zacht gezegd traumatisch noemen. Hier wil ik niet teveel over uitweiden maar het komt in de buurt van een 40 uur durende middeleeuwse lijdensweg met een spoed keizersnede als gevolg. Verder was Moos gelukkig een hele makkelijke lieve baby en omdat ik wist dat m’n tweede bevalling een keizersnede mocht zijn kreeg ik vrij snel kriebels voor een tweede. Moos was 9 maanden toen ik zwanger werd van Zeno. Helaas was de start van Zeno niet zo makkelijk en hebben we de eerste periode in het ziekenhuis doorgebracht. Zeno is geboren met een bacteriële infectie en heeft hiermee best kritiek in het ziekenhuis gelegen. Dit was een hele heftige periode en de foto’s hiervan kan ik nog steeds moeilijk terug kijken.

Daarna is Zeno begonnen met huilen en deed dit zo’n 80% van de dag. Dit kwam door reflux en Zeno had, voor de kenners, verborgen reflux maar ook gewone reflux. Dus hij spuugde veel maar hij slikte het ook weg. Ik heb me toen vaak afgevraagd waarom ik zo graag en snel een tweede wilde als ik probeerde een fatsoenlijke maaltijd in elkaar te flansen, daarbij met een krijsende, ingebakerde baby op m’n arm liep en een peuter die ook aandacht wilde en nodig had. Nee dit was niet hoe ik het moederschap voor me zag. Ik was afgepeigerd en uitgeteld. Als we 4 uurtjes per nacht sliepen mocht de vlag uit.
Toen Zeno 1 jaar werd was de reflux, halleluja, op z’n retour.

M’n wasmachine draaide (iets) minder overuren en Zeno zat, en dat is natuurlijk het belangrijkste van allemaal, veel beter in z’n vel. Hij was vrolijker, ondernemender en je weet wat ze zeggen : Happy kids, happy mom, of is t andersom? nouja anyway.. Vanaf dat moment brak er een andere fase aan. Zeno was geen baby meer en beide boys raakten aan elkaar gewaagd. Lees; ruzie maken over bert en ernie ontbijtbordjes, knuffels, spenen en wie waar op de bank zit. Gek genoeg wist ik van te voren niet dat zulke kleine wezentjes zo’n immens eigen wil zouden hebben. Juist dat maakt het een grote uitdaging en dan begint de opvoeding écht!
Voor alles moet je tegenwoordig een diploma hebben maar voor de belangrijkste taak uit je leven, het ouderschap, is er geen handleiding te krijgen. Ik denk dat wij opvoeden uit liefde en daarin best vrij zijn. Ze mogen een hoop, krijgen af en toe snoep en chips, slapen bij ons in bed en pas sinds twee weken heb ik ’t voor elkaar dat ze thuis water drinken. Best een overwinning vond ik zelf maar afin, ik hoop dat ze later terug kijken op een fijne en warme jeugd in een liefdevol gezin, waar ze zichzelf konden zijn en dat ze dat misschien meenemen als voorbeeld voor hun eigen opvoeding.

Dus al het bovenstaande in een notendop; ik vind het moederschap het allermooiste en tegelijkertijd ook het allerzwaarste wat me is overkomen.
Maar wat ik tot slot nog even gezegd wil hebben is dat wij moeders, allemaal t beste voor onze kinderen willen en ik dus veel moeite heb met de welbekende “moedermaffia”. In mijn ogen bestaan er geen perfecte kinderen en dus geen perfecte moeders. Juist de imperfecties van Moos en Zeno maken hen wie ze zijn en dat maakt ze uniek. Het is heus niet zo dat ik smelt van liefde als Moos de hele geitenboerderij bij elkaar schreeuwt omdat hij de geit niet mee naar huis mag nemen. Ook ik baal regelmatig als ze zich niet gedragen en zit af en toe met m’n handen in t haar. Maar niks in opvoeden wat gaat vanuit liefde en overtuiging is goed of fout en laten we elkaar daar nou in elkaars waarde laten. Uitzonderingen daar gelaten maar jullie snappen wat ik bedoel.
Steun elkaar inplaats van dat bekritiseer over de kleinste dingetjes, wel of geen borstborstvoeding, biologische voeding of mac donals, babynestjes en papflessen. Ieder huisje heeft z’n kruisje, leef laat leven mama’s we need eachother !!

Liefs Merel

Lieve Merel, wat ben je toch een heerlijk eerlijk persoon. Ik heb met plezier je blog gelezen en vind je dan ook een topper! Wat heb jij ook een pittige tijd gehad maar je hebt je niet uit het veld laten slaan integendeel! Je laat hier alle moeders, vrouwen, papa’s en andere lezers zien dat het moederschap niet altijd over rozen gaat en dat het hard werken is. Want lieve mensen dat is het echt hard werken maar dat harde werken doen we allemaal met liefde. Zoveel liefde voor onze kinderen dat is precies wat ik hier lees. Je bent een topper willen jullie deze powervrouw ook volgen klik dan hier voor haar instagramfeed en houd haar en die lieve boefjes in de gaten 😉

Liefs Eline

 

2 Replies to “Het (h)eerlijke moederschap.”

  1. Lieve Merel😘
    Ik heb je leren kennen als college toen je nog single was.
    Ik heb je altijd een lieve eerlijke meid gevonden.
    Mede destijds door fb je blijven volgen toen je een relatie kreeg en jullie zwangerschappen, de geboorte van jullie 2 prachtige binken. En nu volg ik je op insta, geniet van de mooie foto’s. Prachtig beschreven je blog 👌 jullie doen het super goed en veel respect voor jou omdat als manlief weg is alles op jouw schouders rust. Je kunt trots zijn op jezelf en op je gezin❤️ Liefs dikke Xxx Yvonne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s