Is dit die welbekende druppel?

Afgelopen week plaatste ik nog een foto op Instagram en vertelde ik dat wij vrouwen de ballen eens wat lager moeten houden i.p.v. na te denken hoe we de ballen hoog houden. Even een stapje terug moeten nemen en de lat niet zo hoog moeten leggen voor onszelf maar ook voor elkaar. Nu merk ik dat ik hier toch soms moeite mee heb, heeft dit te maken met mijn hormonen of vraag ik teveel van mezelf? Benieuwd wat ik precies bedoel, lees dan gauw verder. 

Toen ik moeder werd van Senn lukte het me super goed alles te combineren, ik werkte fulltime en deed daarnaast nog een opleiding. Best druk zou je denken.. dat was het ook! Maar al met al ging dit echt ontzettend goed, ik wist alles te combineren en ook nog tijd voor mezelf in te plannen.
Sinds de geboorte van Foss, of eigenlijk daarvoor al gaat dit me wat minder goed af. Ik vergeet afspraken en merk dat mijn koppie vol zit, bomvol! Tijdens de zwangerschap gooide ik dit op zwangerschapsdementie, maar is dit het ook? Als ik heel eerlijk ben heb ik echt geen idee, ik vind het vreselijk dat ik dingen vergeet of niet meer weet wat ik precies aan het doen was. Ooit was ik ontzettend gestructureerd, niet in alles maar wel in mijn hoofd. Zo schreef ik dingen op in een agenda maar dat was eigenlijk overbodig ik onthield namelijk elke afspraak, wanneer ik welke dienst werkte maar ook welke diensten Steef werkte.
Nu?! Nu kan ik NIKS maar dan ook echt niks onthouden. Omdat dit mij zo frustreert en mijn hoofd echt over uren draait worden mijn nachten ook minder. Tijdens die nachten probeer ik me te herinneren wat we allemaal moeten doen aankomende dagen. Niet heel handig nee want, wallen tot mijn ballen dus.
Omdat Steef vaak alleen maar nachten werkt komt de ochtendspits en de avondspits vaak op mijn schouders, dit vind ik helemaal niet erg maar dit is in je eentje net even en tikkeltje drukker. Daardoor ben ik ook in de avond, nadat de kids in bed liggen, nog bezig met onder andere het huishouden. Ik kijk dan altijd ook uit naar de dagen dat hij lekker vrij is en we alles weer samen kunnen doen, dit is gewoon een stuk fijner.

Afgelopen week heb ik een weekplanner gekocht, daarin schrijf ik precies wat er voor afspraken op de planning staan, wanneer Steef moet werken en wat we allemaal nog meer moeten doen. Zo kunnen Steef en ik beide kijken wat we de aankomende week hebben staan qua afspraken. Ik merk dat dit mij rust geeft, ietsje weliswaar maar elk stapje is er één. Soms zou ik wat vaker op de rem moeten trappen, een afspraak af moeten zeggen en gewoon eens een dagje op de bank moeten hangen en helemaal niks doen! Die ballen dus weer wat lager houden wat betreft de planning!

Maar omdat ik mezelf in die planning een beetje verlies vroeg ik me af of dit dan die spreekwoordelijke druppel is die de emmer doet overlopen? Moest ik gewoon een stapje terug doen? Want lieve mensen ik ben ook maar mens, geen super moeder die alles perfect doet, geen fouten maakt, altijd gezellig is en er tiptop uit ziet. Nee integendeel, thuis is de joggingbroek standaard outfit, zit mijn haar in een knot en heb ik de melkvlekken op mijn kleren. Maar hé, perfect bestaat niet dus laat het los. Ik moet leren nee te zeggen, zo probeer ik alles voor iedereen te doen, te helpen waar ik kan en plan ik mijn dagen zo vol, bomvol dat ik het zelf niet meer kan bijbenen. Afgelopen week is ik voor mij die knop omgegaan, ik moet wat meer voor mezelf kiezen. Mijn doel is om mijn dagen minder vol te plannen, geen dubbel afspraken meer en minimaal één dag per week helemaal niks!  Even een momentje rust en genieten van een lekkere serie of film.

Iedereen die mama is weet dat het soms gewoon gigadruk is, zeker als er twee of meer kindjes in het gezin zijn. Je hebt dan te maken met verschillende ritmes, verschillende kindjes en die hebben allemaal recht op liefde en aandacht. Het is dan ook helemaal niet erg om af en toe op de rem te drukken en te zeggen dat je bepaalde dingen niet trekt, we zijn allemaal maar mensen geen superwoman!

Voor mij was dit weer een wijze les om te zien dat ik dus wel iets te ver ben gegaan, mijn grenzen wat meer moet aangeven en niet iedereen eroverheen te laten denderen. Over een aantal weken moet ik weer beginnen met werken en zit mijn verlof erop, dan ga ik het dus nog drukker krijgen. Daarom is het goed dat ik op dit moment mezelf ben tegen gekomen en op tijd ben om dit te veranderen voordat het werkritme er nog eens bij komt.

Hoe zit dat met jullie? Gaan jullie ook wel eens te ver?

Wees lief voor jezelf. Laat sommige dingen los en hou die ballen dus lekker laag. Niet teveel nadenken over bepaalde dingen die ‘moeten’. Laten we vooral minder ‘moeten’ en meer genieten daar worden we allemaal een leuker mens van toch?

Liefs, Eline

 

12 Replies to “Is dit die welbekende druppel?”

 1. Mooi beschreven en ook voor mij, als niet moeder, wel herkenbaar. Deze blog zet alles in perspectief. We leven nu, we moeten nu genieten en lief hebben. Wijze les. Het komt allemaal goed lieverd en jij? Ga genieten van je familie komende week, zo ontzettend waardevol!

  Like

 2. Goed geschreven Eline, en ja herkenbaar, in mijn situatie is het helaas niet zo dat ik even de kans krijg om niets te moeten/kunnen doen.
  Maar van die relaxte dagen begin ze maar aan te schaffen want straks komt je werk er ook nog bij… x

  Like

 3. Beter kan ik het niet omschrijven. Ook hier een moeder die moeilijk nee kan zeggen, alles te gezellig vind en vooral haar zelf geen rust gunt. Het lukt me steeds beter om af en toe het huis maar te laten voor wat het is, er wordt tenslotte in geleefd. Maar de juiste balans vinden is en blijft lastig. X

  Like

 4. Heel herkenbaar! Echt héél. En ja nu zeg ik voor mijn gevoel soms zelfs teveel afspraken die ik vol enthousiame maakte toch weer af…omdat het me te druk wordt.. maar ik moet ook echt aan mezelf denken en dan is dat soms echt even nodig. Idd die druppel , en dan weer even afremmen tot de druppel weer opnieuw komt 🙃 En ondertussen genieten van alle kleine dingen met je kids want ze worden zo snel groot en de tijd komt niet meer terug!❤️

  Like

  1. Zo herkenbaar, ik weet precies wat je bedoeld! Ik heb soms ook afspraken dat ik denk mijn hoofd zit overvol ik trek het niet. Moet ze dan helaas afzeggen en het lastige is dat sommige mensen dat dan niet begrijpen. Kijk als ik een afspraak een half uur van te voren afzeg snap ik dat dat niet heel leuk is. Maar als ik dat ruim van te voren doe is er hopelijk weinig aan de hand.

   Like

 5. Heel herkenbaar! Je wilt vaak teveel en denkt van tevoren het lukt wel maar op het moment zelf loopt het net even wat anders dan gepland en is het ineens toch weer te druk. Gelukkig begrijpen veel dat wel als ik iets later ben of plannen iets wil wijzigen, alleen zo ben ik niet dus soms heb ik het idee dat ik het lastiger vind om iets aan te passen dan de mensen van wie ik het vraag. Wij hebben onze Google accounts gekoppeld in onze agenda waardoor we beide alle afspraken kunnen zien werkt voor ons heel fijn, daar voor was ik altijd mijn man zijn agenda.

  Like

  1. Zo herkenbaar! Ik moet zeggen dat die kalender al erg handig is. Een Google account is misschien ook nog wel een idee omdat je je telefoon altijd mee hebt alleen vind ik het dus fijn om in een oogopslag de hele week te zien zeg maar.

   Like

   1. Ik heb een wizard op mijn homescreen die de afspraken van de komende week laat zien (klein beetje scrollen). Maar als een weekplanner fijn werkt ook prima toch☺

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s