Kraambezoek, tot wanneer laat je dit doorgaan?

Het kraambezoek, aan het begin vond ik dit super leuk. Mijn baby mijn knappe jongetje kon ik aan de hele wereld laten zien. Maar tot wanneer laat je dit bezoek doorlopen? Lees wat ik ervan vind en of ik nog steeds kraambezoek krijg.

Voordat ik beviel van Foss heb ik erg getwijfeld of ik een kraamfeest wilde houden of gewoon het ouderwetse kraambezoek. Mijn ervaring bij Senn was dat het bezoek vrij lang doorliep en we echt wekenlang bezoek kregen op meerder momenten per dag. Dit trok ik eigenlijk niet en miste het om de momenten dat Steef vrij was juist even samen door te brengen i.p.v. altijd met bezoek eromheen.
Dit wilde ik dus met Foss anders doen, daarom leek mij de optie voor een kraamfeest wel fijn. Hoe meer ik nadacht over een kraamfeest hoe meer ik ook begon te twijfelen. Ik was erg bang om dan het bezoek dubbel te krijgen omdat ze voordat het kraamfeest was ook al wel de baby wilde zien. Ook zat ik met de gedachte dat als ze niet konden op de datum van het feest ze alsnog op kraambezoek wilde komen. Hierdoor dacht ik dus dat ik dubbel zoveel werk zou hebben. Daarom heb ik er toch maar weer voor gekozen om het bij het ouderwetse kraambezoek te houden. Wel heb ik me het makkelijker gemaakt door een doos geboortekoekjes te bestellen en niet met beschuit en muisjes heb moeten rommelen. Bij Senn bleef ik dus smeren en kwamen de beschuitjes mijn neus uit!

Zoals ik net al schreef vond ik de eerste weken het fantastisch om kraambezoek te ontvangen. Zo konden ze allemaal mijn knappe mannetje zien en ik vol trots hem laten zien uiteraard! Ondertussen is het alweer elf weken geleden dat ik bevallen ben van mijn knappe zoontje Foss. Maar nog steeds zijn er mensen die nog op kraambezoek moeten komen en dit dus vragen. Zelf vind ik het erg lastig om te zeggen nee je mag niet meer komen maar heel eerlijk gezegd vind ik het nu wel een beetje te laat. Mijn zoontje is alweer elf weken oud en de echte kraamperiode zijn we dan (naar mijn idee) ook wel voorbij. Over twee weken mag ik weer gaan beginnen met werken en heb ik echt genoten van mijn verlof. Het belangrijkste is dan wel dat mijn gezin weer in het ‘normale’ ritme komt, met mama die aan het werk is, papa die aan het werk is, Senn en Foss die naar de opvang gaan etc.

Herkennen jullie dit? Tot welke weken hebben jullie het kraambezoek doorgezet of deden jullie een kraamfeest? Mocht ik ooit nog een keer zwanger worden denk ik dat ik toch wat meer en meer ga nadenken over een kraamfeest, dat je dan alles in één keer hebt gehad.

Liefs Eline

 

26 Replies to “Kraambezoek, tot wanneer laat je dit doorgaan?”

 1. Bij onze eerste (Milan 3,5) hebben we voor ooms/tantes neven/nichten een kraamdeest gehouden. Wij hebben er 2 gedaan omdat we echt al onze families hadden uitgenodigd. Nu zijn we bijna 38 weken zwanger van ons tweede mannetje en gaan we voor de ooms/tantes weer een kraamfeest houden. Dit is de vorige keer zo goed bevallen. We doen er nu alleen 1 en nodigen echt alleen de mensen uit die we nog weleens zien ipv van echt iedereen.
  Onze vrienden en naaste familie vinden we juist leuk om apart te ontvangen. En zo hebben we ook meer tijd voor ons “nieuwe” gezinnetje.

  Like

 2. Hoi Eline

  Ik vind dit idd ook erg lastig en kan ook moeilijk nee zeggen.
  Maar ook ik heb wel zo iets van tot een bepaalde tijd. En daarna pech voor het bezoek. Ik heb zoiets van ik ben 16 weken vrij geweest dan hadden ze maar in die weken moeten komen.

  Like

 3. Mees is nu 5,5 week oud. Wij kozen bewust voor een kraamfeest om ons andere zoontje (20 maanden) de rust te behouden doordeweeks en in het weekend leuke gezin dingen te kunnen doen.
  Wat je zelf beschrijft, veel mensen kunnen niet wachten en kwamen voor het feest al langs. Met het kraamfeest wel 18! afmeldingen ontvangen. Die vragen nu om alsnog langs te komen.
  Ik ga heel hard nee zeggen. Gewoon puur omdat ik bewust het kraamfeest wou en nu verder wil met mijn gezin.

  Like

 4. Wij hebben twee data voorgesteld waarop iedereen welkom was (stond ook op het kaartje) en alleen de beste vrienden/vriendinnen kwamen ervoor, tegen andere mensen zei ik gewoon: dan is het kraamfeest. Dit werkte voor ons erg goed, twee gezellige dagen met alle aandacht voor ons knulletje en toch veel tijd voor ons gezin. Ik ben nu 32 weken zwanger van ons tweede ventje en dan doen we het precies hetzelfde 😃

  Like

 5. Bij mijn eerste werd ik werkelijk gek van het kraambezoek. Elke keer na zo’n bezoek had ik een overprikkelt klein mannetje. Al die vreemde mensen telkens maar weer. Geen rust voor jezelf en je gezinnetje om te wennen aan het hele idee. Mocht er ooit nog een tweede komen dan willen we een kraamfeest, in ieder geval voor mensen die iets verder van ons staan. Oma is natuurlijk gelijk welkom, maar de rest? nee dan liever 1 keer een overprikkelt kind dan constant.

  Like

 6. Oh zo lastig dit! Ben bijna uitgerekend van de 2e en ga ook voor ouderwets kraambezoek😅! Maar! Ik ga het mezelf ook makkelijk maken met geboortekoekjes, heb ik net na je stuk besloten🤪! Waar heb jij die besteld? Tnx!

  Like

 7. Ik had al gereageerd onder je instapost😉 maar ik wilde nog even wat toevoegen.
  Ik herken mezelf wel een beetje in jou, vooral dat niet ‘nee’ durven zeggen. Maar ik ga het nu duidelijk op het geboortekaartje zetten: bezoek liever alleen tijdens de kraamweek. Mochten mensen na een paar weken dan nog vragen om langs te komen dan zeg ik vriendelijk maar duidelijk dat dat niet kan😏 (dat is mijn voornemen iig😂)
  Ik heb het dan druk zat met mijn 3 kids dus geen tijd om andere mensen te moeten ontvangen…

  Like

 8. Pff zzz, ik vond kraambezoek echt ver-schik-ke-lijk! Keek er steeds weer tegenop. Verplicht gezellig doen terwijl ik daar echt de energie niet voor had. Volgende keer denk ik dat ik een kraamfeest houd, en alleen mensen die dichtbij staan eerder laat komen. En dan ook standvastig probeer te zijn 😅. En ja die beschuit met muisjes. Wat een bende kwam er steeds van! De helft van die dingen breekt door midden als je er boter op smeert. Een derde van de muisjes ligt er uiteindelijk naast. Nee kraambezoek is echt niks voor mij. Laat mij maar lekker in m’n bubbeltje met baby en man ❤️

  Like

 9. O enne.. hier op het dorp is het trouwens de gewoonte dat we geen beschuit met muisjes hebben maar taart van de bakkerij… dus wij bleven taart kopen😅 duur grapje

  Like

 10. Onze tweede dochter is in dezelfde week geboren als Foss. Wij hadden dezelfde ervaring na onze oudste: veeeel te lang en veel te veel bezoek (wekenlang dagelijks zo ongeveer). Deze keer 2 borrels gedaan, 1 voor familie en 1 voor vrienden om het behapbaar te houden. Echte goede vrienden en naaste familie hebben we hiervoor niet uitgenodigd, die ontvingen we de eerste 5-6 weken los, voordat de borrels waren. Resultaat: ongeveer 3 bezoekjes per week van de liefste mensen om ons heen, pérfect! De borrels vielen precies in de zomervakantie en daardoor konden veel mensen niet (de helft denk ik). We hebben eigenlijk maar 2 verzoekjes gehad om op n ander tijdstip te komen en die komen dus nu als “gewoon bezoek”, wat we anders ook afgesproken zouden hebben. De rest begrijpt blijkbaar heel goed de hint dat je een borrel doet om niet teveel beziek te krijgen. Kortom: ik herken je zorgen en twijfels volledig, maar het is (bij ons) heel goed uitgepakt. Zou het de volgende keer zo weer doen!

  Like

 11. Ik reageer normaal nooit ergens op maar dit keer moet ik mijn frustratie ff kwijt haha mijn 2e kindje is zometeen 4 maanden en komt er binnen een week tijd nog 4 x kraambezoek nadat het een poos stil was en je raad het al precies wanneer wij nog even 2 week vakantie hebben😱 en helaas kan ik op zoiets ook geen nee zeggen terwijl je eigenlijk denkt euh kraambezoek? Ze is al bijna weer jarig 😂

  Like

 12. Dit is zo ongeveer de ergste worsteling die ik in mn zwangerschap gehad heb, ik herken alles wat je zegt! Uiteindelijk toch gekozen voor een kraamfeest (al riep ik altijd dat ik dat een soort Lion King moment vond) verdeeld over s ochtends alle oudere ooms en tantes, vrienden van onze ouders enz en s middags onze eigen vrienden! Ik vond het een mega drukke dag, maar ben super blij dat we het zo gedaan hebben! Veel konden uiteindelijk toch niet, maar hebben voor alsnog ook niks meer van die mensen gehoord, is misschien toch anders bij een 2e.. Dus mijn verlof grotendeels met gezin op het strand doorgebracht, heerlijk! Mijn motto was op een gegeven moment ‘wij zijn degene die een kindje hebben gekregen en moeten hier aan wennen met elkaar en de tijd nemen en niet de wereld om ons heen’. Maar het is en blijft lastig..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s